Φυσικοί από τη συνεργασία NA62 στο CERN ανέφεραν σήμερα ότι είχαν παρατηρήσει ένα υποψήφιο γεγονός

εξαιρετικά σπάνιας αποσύνθεσης του καονίου (K + → π + νν-).

 

Τι γίνεται αν οι πιθανότητες ενός συμβάντος ήταν περίπου ένα στα δέκα δισεκατομμύρια; Αυτή είναι η περίπτωση της αποσύνθεσης ενός θετικά φορτισμένου σωματιδίου γνωστού ως καόνιο σε ένα άλλο θετικά φορτισμένο σωματίδιο που ονομάζεται pion και ένα ζεύγος νετρινο-αντινετρίνου.

Ωστόσο, ένα τέτοιο σπάνιο γεγονός, το οποίο δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ με βεβαιότητα, είναι κάτι που οι φυσικοί σωματιδίων θέλουν πραγματικά να μελετήσουν.

Το Τυπικό Μοντέλο προβλέπει τέτοιες πιθανότητες των δέκα δισεκατομμυρίων με αβεβαιότητα κάτω του δέκα τοις εκατό. Μια παρέκκλιση από αυτήν την πρόβλεψη, που αποκαλύπτεται από μια ακριβή μέτρηση της αποσύνθεσης, θα μπορούσε επομένως να είναι ένας σαφής δείκτης φυσικής πέρα ​​από το Καθιερωμένο Μοντέλο.

Σε ένα σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο CERN, η ομάδα πίσω από την συνεργασία NA62 ανέφερε ένα υποψήφιο γεγονός αυτής της εξαιρετικά σπάνιας αποσύνθεσης του καονίου που παρατηρήθηκε χρησιμοποιώντας μια νέα μέθοδο “in-flight decay”.

Ενώ αυτό το μοναδικό συμβάν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διερευνηθεί μια φυσική πέρα ​​από το Καθιερωμένο Μοντέλο, εντούτοις καταδεικνύει ότι η προσέγγιση λειτουργεί καλά και μπορεί να εφαρμοστεί για να παρατηρηθούν περισσότερα γεγονότα κατά την επόμενη φάση λήψης δεδομένων.

“Το πείραμα NA62 είναι ένα πείραμα φυσικής σωματιδίων στο CERN χρησιμοποιώντας δέσμη πρωτονίων 400 GeV από τον επιταχυντή Super Proton Synchrotron (SPS)”, ανέφεραν οι φυσικοί στο σεμινάριο.

Στην ανάλυση των δεδομένων που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια του 2016, η ομάδα NA62 εντόπισε ένα υποψήφιο γεγονός της αποσύνθεσης ενός θετικά φορτισμένου καονίου σε ένα θετικά φορτισμένο pion και ένα ζεύγος νετρίνων-αντινετρίνων που διαφεύγει μη ανιχνεύσιμο.

Το αποτέλεσμα επέτρεψε στους φυσικούς να θέσουν ένα ανώτατο όριο στη σχετική συχνότητα ή «κλάσμα διακλάδωσης» της αποσύνθεσης 14 στα 10 δισεκατομμύρια.

Το αποτέλεσμα είναι συμβατό με την πρόβλεψη του Καθιερωμένου Μοντέλου, η οποία είναι 8,4 στα 100 δισεκατομμύρια (με αβεβαιότητα 1), αλλά απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για την ανίχνευση πέρα ​​από τις θεωρίες του Καθιερωμένου Μοντέλου, οι οποίες προβλέπουν αποκλίσεις από τις τιμές του.

Παραπομπές

Giuseppe Ruggiero et al. 2018. K+ → π+νν-: First Result from the NA62 Experiment. CERN EP Seminar.

Επισκέψεις και άλλα!

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 23 guests

συνολικά μας έχουν επισκεφθεί...

3016674

Προβολές σελίδων

Σήμερα
Χθές
928
273

Η IP σας είναι: 54.174.225.82